Plan Check: Downtown L.A.

Like its predecessor Plan Check Fairfax, Plan Check Kitchen + Bar in Downtown Los Angeles derives its inspiration from the original Plan Check on Sawtelle Boulevard in West L.A. located next to the City of Los Angeles Department of Building & Safety, where masses of architects and designers submit their plans for review and permitting on a daily basis. Taking on the new construction design, structural details and custom finishes, BASILE employed an open concept, accentuated with steel tubing hung from the concrete ceiling structure and ambient halogen lighting threaded throughout. Electronically controlled 20×12 glass and steel windows tilt onto the street to create separate but open indoor/outdoor dining and double as tables, creating multiple seating options and opening the dining room to the street. The 40-foot bar and entry stand are surfaced with 1” thick remnant steel road plates, characterized by the scars of vehicle wear and tear, and cedar wood paneling on the 22-seat bar face, tables, walls, entry stand and base of doors is used

to soften the space amongst the concrete, metal and glass. The custom back bar is fashioned from steel I-beams and pre-finished Baltic Birch plywood with integral LED back lighting, custom bottle holders and glass shelving. A concrete cinderblock wall separating the bar and dining areas is intermittently adorned with metal plates on which the Plan Check architect compass logo is emblazoned. Additional signature details include polished cement floors, large wood tables, metal barstools and exposed beams.

The Details

Year: 2014
Location: Los Angeles, CA
Square Footage: 3,600
Type: Restaurant
Client: Heller Holdings
Photographer: DYLAN + JENI